27 Şubat 2012 Pazartesi

Tarçın ve Sağlık


Tarçın ve Sağlık





Vatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu bir ağaçtır. M.Ö. 3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu. 18.yy’a kadar çok pahalı bir baharattı

Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmını sıyırdıktan sonra kalan iç kabuğun kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu keskin ve tadı tatlımsı yakıcıdır

El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Cinsel isteği arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır.


Her gün kullanılan bal ve tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur.

Kek, büsküvi gibi pek çok hamur işinde mükemmel lezzeti yakalayan tarçını kullanırken, dilerseniz tatlandırıcıyla birlikte tüketebilirsiniz. Böylece şeker hastalarının gönül rahatlığıyla yiyebileceği tatlılar yapmış olursunuz.

yulaf ezmesi veya müsliye, kreplere, sütlü tatlıların üstüne tarçın ekleyebilirsiniz. Ayrıca salep, çay ve kahveyle de tüketebilirsiniz.

Laboratuarda yapılan deneylerden sonra, tarçının etkisini, Pakistan’da yaşayan 2.tip şeker hastası 60 kişinin üzerinde test etmişler. %20 oranında daha düşük şeker oranlarına rastlanmış. Bu yüzden günde 6 gram tarçını şeker hastalarının tüketmesi öneriliyor.

Yapılan bir araştırmada, 1 aydan fazla süre günde yarım çay kaşığı tarçın tüketen kişilerin kan şekeri seviyelerinin düzen girdiği görülmüş. Tarçın insülin gibi etki ederek, hücrelerin glikoz tüketimini arttırıyor.

Mide ve bağırsak gazlarını gideriri, ishali engeller, sindirimi kolaylaştırır, kandaki kolesterol miktarını azaltır ve vücut direncini arttırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder