25 Şubat 2012 Cumartesi

Sağlık / Beslenme ve Diyet Sözlüğü


Beslenme ve Diyet Sözlüğü

Beslenme ve Diyet Sözlüğü
Doymamış Yağlar : İyi yağlar olarak bilinen doymamış yağlar bitkisel yağlardır.
Zeytin yağı, fıstık yağı, avokado yağı ve kanola yağı Mono (tekli) doymamış yağlardır.
Ayçiçeği yağı, mısırözü yağı çoklu doymamış yağlardır ve aynı zamanda “iyi yağlar” olarak bilinirler. Fakat bazı tıp litarütüründe “çoklu doymamış yağ tüketimi” bazı kanser türleri riskini artırmaktadır. Bu araştırmalar henüz kesinlik kazanmamıştır.
Doymuş Yağlar : Kötü yağlar densede bu konuda çok çeşitli tartışmalar halen devam etmektedir. Doymuş yağlar hayvansal yağlardır. Doymuş yağ kullanımınızı, aldığınız günlük kalori miktarının %10 ile sınırlandırmaya çalışın.
Kalori : Kalori nedir ? Kalori, yiyeceklerin oksijen ile yakılmasından sonra açığa çıkan enerji birimidir. Bilimsel olarak kalori 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarı olarak da tanımlanabilir.
Karbonhidratlar : Karbonhidratlar vücut için enerji kaynaklarıdır. Kompleks karbonhidratlar hemen hemen bütün bitkisel besinlerde bulunurlar. En iyi karbonhidrat kaynağı kepekli tahıllardır. Basit karbonhidratlar meyve ve sebzelerde bulunurlar. Rafine ve işlenmiş şekerde bulunan basit karbonhidradlardan kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü bu tarz rafine ve işlenmiş basit karbonhidratlar besleyici olamaktan çok uzaktır.
1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir. Yani içinde kaç gram karbonhidrat olduğunu bildiğiniz bir besinin sadece karbonhidrad tarafından sağladığı kaloriyi kolayca bulabilirsiniz.
Temel Metobolizma Hızı (Basal Metabolic Rate – BMR) : Temel metobolizma hızı diğer bir değişle Temel metabolizma kalori yakma oranı, vücudun dinlenme anında, temel yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için harcadığı tahmini enerji miktarıdır. Genellikle gün boyunca harcanan enerjinin yarısından fazlası, hayati fonksiyonları sürdürmek için kullanılan enerjidir.
Temel metabolizma hızınızı etkiliyen faktörler; boyunuz, kilonuz, yaşınız ve cinsiyetinizdir.

Vücut Kitle İndeksi (Body Mass Index – BMI) : Vücut kitle indeksi boy ve kilo değerlerini kullanarak vücut yağını ve sağlık risklerini tahmin etmek için kullanılan bir formüldür. Vücut kitle indeksi sağlık risklerini belirleyen faktörlerden sadece birisidir. Vücüt kitle indeksinizin normal aralıklarda çıkması sizin zinde ve sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Dediğimiz gibi vücut kitle indeksi sağlık risklerini belirleyen faktörlerden sadece biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder